Бижутата са не просто аксесоар, който допълва визията ни. Те показват нещо много по-скрито и дълбоко заровено в нашата душа. До някаква степен, всички видове бижута подсказват на околните какви са нашите ценности, идеали и намерения.

Символиката на бижутата

“Бижутата са нещо, което кара хората да престанат да се занимават с бръчките ви.” – Соня Хени

 

Да, точно така! Бижутата са способни да “приковат погледите”, затова всяка сутрин трябва да ги подбираме с голямо внимание. В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-популярните знаци в дизайна на бижутата, за да знаете какво е тяхното излъчване:

Пеперуда

Тя е символ на свободния дух, безгрижието, младостта, красотата и женствеността. Също така се смята и за символ на промяната. Присъства в много дамски колиета, пръстени и обеци – с по-семпъл дизайн, както и с бели, цветни камъни за пъстрота, присъщи на пеперудата. Има поверие, че медальон с пеперуда помага за намиране на любов и създава хармония в любовните взаимоотношения.

Морско конче

Морското конче е интересен и не толкова масов знак в дизайна на бижутата. Символизира надежда, сила и хармония.

Котва

Подобно на морското конче, котвата символизира надежда. “Пускането на котва” също означава улегналост, осъзнатост и мъдрост.

Кръст

Кръстът има типично за него значение – религиозност, вяра, той е символ на християнството. Знакът присъства както в дамските, така и в мъжките бижута – под формата на висулка висулка.

Звезда

Сребърните бижута с висулка под формата на звезда показват, че човекът, който ги носи, има високи амбиции в живота. Готов е да достигне големи върхове. Може да се тълкува и по друг начин – блясък, забележимост и атрактивна натура.

Ангел

Ангелът олицетворява нежната и чиста душа, добротата и свободното съзнание.

Буква

Буквичките са може би един от най-масовите елементи в изработката на сребърни бижута, златни бижута и т.н. Всяка буква може да има множество значения – като например “Щ” – щастие, щит от злото, “Л” – любов, “З” – здраве. По-често  обаче купуваме бижута с буквичката на любим човек, с тази, с която започва нашето собствено име или името на детето ни.

Лебед

Лебедът в бижутата нашепва за нежност, красота, грациозност, каквито са и самите птици. Също така олицетворява чистотата на любовта, привързаността и предаността към партньора. Решавайки да носите бижу с лебед, вие привличате към себе си обичта и разбирателството с околните и с най-близките до вас хора.

 

Детелина

Способни сме да търсим с часове наред, “под дърво и камък” четирилистна детелина, за радост и късмет. Бижутата с детелина имат същото послание – те се избират и носят за щастие, печалба и късмет през целия живот. Детелината присъства в много гривни с червен конец, подходящи за мъж, жена или дете. Сребърно колие с висулка детелина, както и обеци, също са много подходящо решение.

Корона

Короната в сребърните бижута показва сила, желание за власт, превъзходство, по-големи възможности. Придава увереност и повече самочувствие на носителя.

Дървото на живота

 

Един от най-популярните символи – дървото на живота, показва свързаност на небето, земята и подземния свят. Скритото послание на знака е много обширно – в християнството дървото е олицетворение на райската градина, много често представя идеята за живота и смъртта, мъдростта. В много култури и религии символизира дома на боговете, както и семейството, което трябва да е толкова здраво и стабилно, като дървото.

 

Ние, от Мерилин, ви съветваме да избирате бижутата си с внимание и да залагате на дизайни, които отговарят на вашите предпочитания, възгледи и начин на живот. Не забравяйте обаче, че повечето колиета, гривни, обеци и пръстени имат скрито послание.

 

 

 

 

 

0/5 (0 Reviews)